Flipping the classroom
Middels dit blog heb ik eigenlijk al legio voorbeelden gegeven van wat nu met een officiële (en natuurlijk Engelse) term heet : ‘flipping the classroom’. Aan de hand van instructiefilmpjes de lesstof aanbieden in de vorm van films, video’s die eventueel door de leerlingen thuis zijn te bekijken.
Deze didactische werkvorm, ondersteund met ict, stelt docenten in staat hun tijd efficiënter in te delen waardoor zij meer tijd hebben om hun leerlingen individueler te begeleiden. 'Flipping the classroom’ betekent letterlijk ‘het omdraaien van de les’.
Leerlingen luisteren en kijken thuis naar de uitleg van de lesstof, waardoor er in de les tijd vrijkomt voor dingen die normaal als huiswerk worden opgegeven: opdrachten maken, met digitaal lesmateriaal werken, onderzoek doen, in groepjes werken, etcetera. Vandaar de term ‘flipping the classroom’.
Het idee is afkomstig van de hier al eerder besproken Khan Academy, en wordt steeds vaker ingezet, onder andere door Jelmer Evers, docent op UniC Utrecht. Voordeel: Op deze manier kunnen leerlingen de lessen volgen in hun eigen tijdspad. En in de les kan de docent nu veel meer een-op-een bezig zijn en extra tijd steken in activerende didactiek.
Grote voordelen zijn dus, dat je in de les beter kunt differentiëren en ook dat je als school niet over een immense ict-infrastructuur hoeft te beschikken. Na je inspanning bouw je vervolgens lesmateriaal op dat je nog jaren kunt gebruiken. En die inspanning is ook gelijk een nadeel: het opzetten kost tijd, je moet het natuurlijk wel organiseren. In elk geval kun je ook nu al de video's van Teleblik, Schooltv, de Kahn Academy of YouTube voor scholen gebruiken zonder dat dit je echt heel veel tijd kost.
Mooier is het natuurlijk om, net als Evers, je eigen video’s te maken en aan de leerlingen aan te bieden. Evers heeft hiervoor zijn eigen YouTube kanaal, hij werkt met Prezi en neemt het op met Camtasia. Camtasia is niet gratis, maar er zijn legio gratis alternatieven om screencasts te maken als Screenr, Debut Video en een aantal andere programma's. Allemaal gratis, simpel in gebruik en het enige dat je nog nodig hebt is (eventueel) een webcam en natuurlijk een microfoontje.
Ik heb even gezocht naar Nederlandstalige handleidingen. Die van Jing vind je hier. Als jullie nog andere handleidingen vinden, dan kun je die in een reactie hieronder plaatsen. Voor hulp kun je terecht bij de Mediatheek.
Ik noemde net YouTube voor scholen. Dat is nieuw. Het is echter net als de Kahn Academy vooral Engelstalig. Scholen kunnen er gratis een account aanmaken en kunnen dan gebruik maken van educatieve filmpjes zonder commentaren en alle andere ellende van YouTube.
Geplaatst door Willem Visscher
Labels: flipping the classroom, Jing, lesmateriaal, tools
Bron van dit artikel:
http://media-ictenmedia.blogspot.com/2012/03/flipping-classroom.html
www.media-ictenmedia.blogspot.com/2012/03/flipping-classroom.html