Speciaal voor het basisonderwijs heeft Huis Marseille, Museum voor Fotografie een tweetal workshops ontwikkeld. Deze zijn bedoeld voor kinderen van groep 6, 7 en 8 en gaan op een praktische manier in op de moderne fotografie. De eerste dag zal in het museum plaatsvinden waarna een dag op school volgt. De workshops zijn ontwikkeld in samenwerking met Marije van der Hoeven, die eerder beloond is met een Zilveren Griffel voor haar boek “Klik, ik heb je” en gespecialiseerd is in het toegankelijk maken van fotografie voor jonge kinderen.

Voor meer informatie over de workshops voor het primair onderwijs en voor reserveringen kunt u contact opnemen met Wannes Ketelaars: wannesketelaars@huismarseille.nl of T 020 531 89 80.

Workshop: Magische beelden/ zachte horizonnen

De foto’s van Scarlett Hooft Graafland zijn in een verre streek gemaakt, ze zijn verstild en vreemd. Ter plekke heeft de fotografe situaties bedacht en uigevoerd. Zij gebruikt geen photoshop of andere digitale nabewerkingen. Een oranje limonade-iglo, een ijsbeer zittend op een stoel en rubberbootjes op een ijsvlakte zijn ooit even – hoe onwaarschijnlijk ook – werkelijkheid geweest. Het gaat Scarlett Hooft Graafland om de magie van plekken, om de mensen die er vaak onder barre omstandigheden een leven hebben opgebouwd. Waarom doet iemand zoiets? Wat roepen haar beelden op? Kunnen de kinderen zelf ook een magische ingreep in hun omgeving bedenken?

Nadat de kinderen de tentoonstelling in Huis Marseille hebben bezocht, en zij met de docent hebben gesproken over mogelijke betekenissen van de foto’s, maken zij zelf een tekening van een foto die zij zouden willen maken. Op het werkblad geven zij ook aan hoe zij die ‘magisch realistische’ foto willen maken, waar in hun schoolomgeving, en welke spullen ze daarbij denken nodig te hebben.

Vervolgens bezoekt de docent de school. Zij heeft net zoals Scarlett Hooft Graafland, een koffer met voorwerpen bij zich. Met een digitale camera experimenteren de kinderen hoe ze verstilling en poëzie in de door hen bedachte foto kunnen krijgen. De foto’s worden daarna gedrukt en besproken. Wat kun je erover zeggen? Wat denk je als je iets ziet wat eigenlijk niet kan? Hoe belangrijk is het om wel of niet precies te volgen wat er op je werkblad staat? Iedere leerling krijgt zijn/haar foto mee naar huis.

Doel: De workshop leert kinderen goed naar foto’s te kijken, en om hierbij hun eigen optiek en gevoel hierbij onder woorden te brengen.

Doelgroep: Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Datum: Van 10 september t/m 11 december 2011

Duur: 2 uur Huis Marseille, 5 uur op de eigen school (te verdelen over 2 dagen)

Kosten: € 450 per programma

Docent: Marije van der Hoeven

Workshop: Luchtfotografie

De kinderen bezoeken eerst de tentoonstelling in Huis Marseille. Met de docent bespreken zij de foto’s van Siebe Swart en wat de fotograaf hiermee wil laten zien. Hoe zou een roof- of een zangvogel een stadslandschap zien? Op een werkblad schrijven zij een serie foto´s uit, die ze op school zouden kunnen maken. De vakdocent kiest hieruit een paar haalbare ideeën.

Vervolgens bezoekt de docent de school. Met een digitale camera maken de kinderen opdrachten vanuit het perspectief van een mier, of van een kleuter, of misschien wel uit het hoogste raam van de school. Ook fotograferen ze elkaar als een reus, zelfs een die groter is dan de school! Wat kun je zeggen over die verschillen in perspectief? Wat kun je nog meer met die veranderingen van het beeld doen? Hoe zou Siebe Swart dit willen doen? Al het werk wordt zo besproken. Iedereen neemt zijn/haar foto mee naar huis.

Doel: Kinderen goed naar foto’s leren kijken, door hen bewust te maken van het perspectief van waaruit een opname is gemaakt. Ook het werken in series wordt besproken en op school verder uitgewerkt.

Doelgroep: Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Datum: Van 16 december 2011 t/m 26 februari 2012

Duur: 2 uur Huis Marseille, 5 uur op de eigen school (te verdelen over 2 dagen)

Kosten: € 450 per programma

Docent: Marije van der Hoeven