De afgelopen tijd is er veel te doen geweest rondom lezen en rekenen en dan met name dat de kinderen dat niet meer kunnen. Blijkbaar is er nog iets dat de kinderen niet kunnen, omgaan met geld. Ook al lijkt het omgaan met geld iets dat geldt voor heel Nederland, want overal zitten mensen van jong tot oud in de schuld. Misschien een keer gezond verstand gebruiken? Wat je niet hebt kan je ook niet uitgeven.
Een op de vier basisscholen in Nederland besteedt geen aandacht aan het omgaan met geld. Dit houdt in dat ongeveer 270.000 kinderen geen goede financiële educatie krijgen, ervan uitgaande dat de andere kinderen dat wel krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting onder basisschooldirecteuren.
Hier moet iets aangedaan worden vinden het Nibud, ThiemeMeulenhoff en Deloitte. Zij ontwikkelden het Nibud Geldexamen om kinderen bewust met geld te leren omgaan. Het nieuwe geldexamen wordt op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, die van 25 t/m 29 januari in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt, gepresenteerd. Het lespakket gaat 2 euro per kind kosten voor een schooljaar en dient afgenomen te worden per 5 kinderen.
De meeste basisschooldirecteuren geeft aan te willen zien dat het omgaan met geld onderdeel wordt van de lessen. Nu wordt het nog vaak als losse les gegeven, als het al gegeven wordt. De methode die is ontwikkeld is voor groep 8 en bestaat uit acht lessen en een examen. Voor de leerlingen die het examen behalen ligt er een Nibud Gelddiploma te wachten.
Wat gaan de kinderen leren? Hoor ik jullie nu vragen.
Als de kinderen het examen hebben behaald dan kunnen zij het verschil tussen lenen en sparen, hun uitgaven plannen, kortingen berekenen, weten zij dat reclames niet altijd waar hoeven te zijn en zij alleen uit zijn op hun geld tot slot leren zij hoe ze veilig op internet iets moeten bestellen/betalen.
Een initiatief van Deloitte, Nibud en ThiemeMeulenhoff
Het Nibud Geldexamen is tot stand gekomen op initiatief van Deloitte na een intensieve
samenwerking tussen het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), Deloitte en educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff. De expertise van de drie partijen is gebruikt om een solide lespakket samen te stellen. Het Nibud doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar het bestedingsgedrag van kinderen. Deloitte heeft als financieel dienstverlener ruime ervaring met geldzaken en brengt via haar Fair Chance Foundation in diverse projecten haar kennis over op jongeren en helpt zo de financiële bewustwording van jongeren te verhogen. ThiemeMeulenhoff heeft als educatieve uitgeverij ruime ervaring met het ontwikkelen en uitgeven van lespakketten voor het primair onderwijs.
Brond: Techwijs