Het principe van het zelfontdekkend leren.
Het zelf laten ontdekken van leerinhouden, hiervoor moeten de leerlingen eigen initiatief ontplooien. Het zelfontdekkend leren noemt men ook wel ‘banend onderwijs’, of probleemgericht onderwijs. Er wordt een baan uitgezet die de leerlingen kunnen volgen, . Het staat tegenover ‘sturend onderwijs’. ( dit houdt echter niet in dat leerlingen bij ‘sturend onderwijs’ geen eigen initiatieven kunnen ontplooien).
De onderwijsgevende houdt in de oriënteringsfase van bepaalde lesstof bewust informatie achter waar de kinderen zelf achter moeten komen. Hierbij moet wel goed gelet worden op welke informatie er achtergehouden wordt, de kinderen moeten deze informatie kunnen vinden, het moet haalbaar zijn.
Het zelf laten ontdekken van kennisinhouden- in tegenstelling tot het laten ontdekken van strategieën- is alleen toelaatbaar als het doen van verkeerde ontdekkingen gering is. Voor ontdekkingen van leerstrategieën is dit gevaar minder groot omdat de leerling zelf kan ervaren dat zijn weg niet werkt of dat een andere strategie makkelijker werkt.
Je moet méér vragen van het kind dan datgene wat het kind al bereikt heeft in zijn ontwikkeling.
Goed banend onderwijs maakt leerlingen zelfstandig, vindingrijk en verantwoordelijk, het kan ook situaties scheppen waarbij leerlingen leren samenwerken. Het kan een grote ontwikkelende waarde hebben en kan de creativiteit stimuleren.
Hieronder heb ik een beschrijving van een zelfontdekkende situatie.