onderbouw of bovenbouw wat moet ik kiezen

  • beccie

    Hallo

    Ik ben een tweedejaars studente en ik heb als voorlopige specialisatie onderbouw opgegeven, maar nu heb ik deze stageperiode in de bovenbouw gestaan.

    Dat vond ik ook heel leuk, maar ja ik moet toch kiezen. De klas die ik nu had is niet echt representatief voor een bovenbouw ik stond in groep 6/7/8 samen 10 kinderen. Dus ja ik weet het nu niet goed. Als je een groep 8 hebt van 25 kinderen dat is natuurlijk wel iets anders.

    Wie kan mij helpen, volgens mijn stagebegeleider moest ik strepen, wat vind ik leuk aan de onderbouw en wat aan de bovenbouw. Ik vind het allebei leuk, maar wanneer ben je geschikt voor een bovenbouwgroep, misschien loop ik wel gillend weg, wie weet kinderen kunnen soms zo hard zijn.

    Groeten,

    Beccie

  • dina

    Je bent ook na een specialisatie juridisch in iedere groep inzetbaar. Ik heb zelf een bovenbouw specialisatie gedaan en ben begonnen met werken in groep 1 en 2. De onderbouwspecialisatie is erg gericht op kleuters. Dus maar 2 groepen. Veel succes met je keuze!

  • darius

    Ik heb juist voor de onderbouw gekozen. Ik heb voordat ik naar de Pabo ging de Havo gedaan. Dus je hebt dan al wel heel veel kennis van aardrijkskunde en rekenen en dat soort dingen. Bij kleuters leer je veel over hun ontwikkeling, ik vind de bovenbouw zo op de leerstof gericht. Maar je moet wel tegen de kleuters kunnen, vooral de werkles kan soms een beetje rommelig zijn, ze lopen overal. De bovenbouw is dan weer keurig netjes. (vaak zo)

    Nou veel suc6 met kiezen en ik ben benieuwd wat het is geworden!

  • Nicole

    He hallo

    Ook ik zit in de 2e en moet kiezen. Ik vind de bovenbouw het leukst om les te geven maar het lijkt mij persoonlijk makkelijker om op de onderbouw af te studeren. Je kunt net een hele moeilijke bovenbouw groep treffen en dan zit je er mee. Bij ons is de onderbouw overigens groep 1t/m 4. Succes

  • sandra de sturler

    Hallo,

    Ik weet niet of je er nog wat aan hebt maar ik zat met hetzelfde.

    Vond allebei erg leuk en kwam er echt niet uit. Voor later maakt het iid niet uit, maar je moet nu kiezen.

    Mijn keuze heb ik laten afhangen waar ik het gevoel heb nog het meeste te kunnen leren, en welke leerstof ik het leukste vindt op de opleiding. Toen was de keuze nl voor mij gauw gemaakt.

    Ik vind het namelijk reuze interessant hoe de kleuters hun ontwikkeling doormaken , daarnaast heb ik dit eerste half jaar bij de kleuters wel geleerd om lessen te ontwerpen en goed aan te passen. Hier heb je geen handleiding namelijk.

    Nou hoop dat je hier wat aan hebt en misschien heb je allang je keuze gemaakt

    Groeten

    Sandra

  • beccie

    Hoi

    Bedankt voor de reacties allemaal. Nee ik heb nog geen keuze gemaakt, ik zat toevallig net te turven. Wat vind ik leuk aan de onderbouw en wat vind ik leuk aan de bovenbouw.

    Wat me het meeste tegensteekt aan de onderbouw is dan heb je net een lekker clubje wat goed draait en het allemaal weet, komt er weer een nieuwe kleuter bij. Kan je weer opnieuw beginnen.

    Maar bij de bovenbouw heb je etterbulten van het zuiverste water erbij zitten, jongens die twee koppen langer zijn dan mij en daar moet ik dan tegen op. Terwijl ze op die leeftijd het echt niet meer voor de juf doen.

    Pfff, ik ga nu maar kijken naar mijn eigen positieve eigenschappen en negatieve, misschien kan ik daar wat mee. Misschien kunnen jullie me daar nog mee helpen.

    Wat moet je echt hebben voor eigenschap als je kiest voor onderbouw?

    En welke eigenschap is heel belangrijk voor bovenbouw?

    Jullie horen er nog van, ik neig naar bovenbouw. Ik ga verder met turven :)

    Beccie

  • Sandra

    Hey Beccie!

    Ik twijfelde ook tussen onder- en bovenbouw bij mijn keuze. Ik heb echter voor de bovenbouw gekozen. Ik had hiervoor gekozen, omdat ik het gevoel had hier nog het meeste te kunnen leren. Al mijn onderbouwstages gingen erg goed. Ook mijn bovenbouwstages gingen goed, maar ik voelde me nog onzeker voor zo'n grote groep met die grote kinderen. Juist omdat ik het enger vond heb ik dus gekozen voor de bovenbouw. Tijdens mijn verschillende bovenbouwstages daarna ga je je steeds zekerder voelen.

    Tijdens je stages is het niet erg als er af en toe iets mis gaat en je kunt veel vragen aan je mentor. Als je klaar ben met de pabo en je wordt dan ineens voor een bovenbouwgroep gezet en het gaat je niet goed af…Ik heb net de Pabo afgerond en ga komend jaar beginnen in een groep 8. Ik heb hier ook onwijze zin in.

    Natuurlijk zijn de kinderen in de bovenbouw anders. Zolang je consequent ben en duidelijk laat merken wat je wel en niet goed vind kan er weinig mis gaan. Een onderbouwklas kan vaak nog lastiger zijn dan een bovenbouwklas. Het ligt er maar net aan wat voor een klas je treft.

    Succes met je keuze en verdere opleiding!

  • sjors

    hoi,

    ik heb zelf gekozen voor de onderbouw, maar goed onderbouw houdt niet alleen in kleuters maar hier horen ook bij groep 3 en 4, dus 4 klassen.

    Zelf ben ik nu werkzaam in het onderwijs op een hele leuke school.

    Als je eenmaal afgestudeerd bent zullen ze je wel vragen welke richting je hebt gedaan maar verder maakt het helemaal niet uit.

    Bij ons in het zo dat de directeur iemand graag +- 2 jaar voor een klas wil hebben en vervolgens weer twee jaar voor een andere klas, welke klas dat is je eigen keuze, mits dat kan in de organisatie natuurlijk. Dus als ik volgend jaar graag groep 8 zou willen doen dan kan dat ook, ookal heb ik geen specialisatie. Ook met invalwerk zullen ze er echt niet op letten welke specialisatie. Je kunt gewoon je eigen voorkeur opgeven. En ze zijn blij met iemand die breed inzetbaar is.

    Wat ik ook nog weet van mijn pabo is dat de vakken helemaal niet zo erg verschillen van elkaar.

    groetjesSandra schreef:

    >

    > Hey Beccie!

    >

    > Ik twijfelde ook tussen onder- en bovenbouw bij mijn keuze.

    > Ik heb echter voor de bovenbouw gekozen. Ik had hiervoor

    > gekozen, omdat ik het gevoel had hier nog het meeste te

    > kunnen leren. Al mijn onderbouwstages gingen erg goed. Ook

    > mijn bovenbouwstages gingen goed, maar ik voelde me nog

    > onzeker voor zo'n grote groep met die grote kinderen. Juist

    > omdat ik het enger vond heb ik dus gekozen voor de bovenbouw.

    > Tijdens mijn verschillende bovenbouwstages daarna ga je je

    > steeds zekerder voelen.

    > Tijdens je stages is het niet erg als er af en toe iets mis

    > gaat en je kunt veel vragen aan je mentor. Als je klaar ben

    > met de pabo en je wordt dan ineens voor een bovenbouwgroep

    > gezet en het gaat je niet goed af…Ik heb net de Pabo

    > afgerond en ga komend jaar beginnen in een groep 8. Ik heb

    > hier ook onwijze zin in.

    > Natuurlijk zijn de kinderen in de bovenbouw anders. Zolang je

    > consequent ben en duidelijk laat merken wat je wel en niet

    > goed vind kan er weinig mis gaan. Een onderbouwklas kan vaak

    > nog lastiger zijn dan een bovenbouwklas. Het ligt er maar net

    > aan wat voor een klas je treft.

    > Succes met je keuze en verdere opleiding!