Montessorionderwijs is van hoge kwaliteit. Dat brengen de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) en montessorischolen op woensdag 12 maart onder de aandacht met de landelijke actiedag ‘Kiezen voor montessori’.

Studenten op Pabo's zijn ook van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op een montessorischool en kennis te maken met montessori.

Montessoriopvoeding en -onderwijs begint al bij het hele jonge kind en er is een doorgaande lijn tot en met het voortgezet onderwijs. Uitgangspunt is het tegemoet komen aan de spontane activiteit en belangstelling van kinderen in een voorbereide omgeving die afgestemd is op hun ontwikkelingsbehoefte. Ouders, begeleiders en leraren helpen hen om zoveel mogelijk zelfstandig te zijn . Grondlegster Maria Montessori ontwikkelde prachtige materialen die aansluiten bij de ontwikkeling van kinderen: voor peuters en kleuters om te ordenen en hun woordenschat te vergroten, voor oudere kinderen ontwikkelde zij fraaie rekenmaterialen die rekenen leuk en begrijpelijk maken. Het materiaal biedt inzicht en nodigt uit om zelf ontdekkingen te doen. Montessori en haar navolgers maakten nog veel meer ontwikkelingsmaterialen die aansluiten bij uitgangspunten van het montessorionderwijs: kinderen mogen in een goed voorbereide omgeving keuzes maken. Zij leren kiezen, omgaan met vrijheid en ontwikkelen verantwoordelijk, zelfstandig en sociaal gedrag. Deze waarden leven ook in het voortgezet montessorionderwijs.

Honderd jaar geleden kwam de Italiaanse arts en pedagoge Maria Montessori voor het eerst naar Nederland. In 1914 werd het eerste klasje ingericht en in 1915 opende de eerste montessorischool haar deuren, in Den Haag. Inmiddels kent Nederland ruim veertig montessoripeutergroepen, meer dan 160 montessorischolen voor basisonderwijs en zeventien scholen voor voortgezet montessorionderwijs. Deze aantallen groeien.

Montessorionderwijs heeft hogere resultaten dan andere onderwijsvormen, meldde toetsinstituut Cito vorig jaar. De NMV zet wel kanttekeningen bij Cito, omdat het instituut teveel nadruk legt op kennisvragen en toetsen en te weinig op persoonlijkheidsontwikkeling.

Op www.kiezenvoormontessori.nl staan zeven redenen om te kiezen voor montessori plus een link naar adressen van montessori-instellingen.